Piramida alimentara ilustreaza standardele nutritionale, cantitatile și tipurile de alimente ce ar
trebui consumate zilnic pentru a ne mentine starea de sanatate si pentru a reduce riscul de
dezvoltare a diverselor patologii legate de alimentatie.

Piramida alimentara cuprinde urmatoarele grupe:

  • Paine,cereale,orez si paste (6-11 portii pe zi)
  • Legume si vegetale (3-5 portii pe zi)
  • Fructe (2-4 portii pe zi)
  • Lapte si derivate (2-3 portii pe zi)
  • Carne,peste,oua (2-3 portii pe zi)

ECHIVALENTE ALIMENTARE CANTITATIVE PENTRU O PORTIE:
Paine,cereale,orez, paste

  • o felie de paine
  • 1/2 cana cereale,orez sau paste fainoase(fierte)
  • un biscuite

Legume, vegetale, cartofi

  • 1/2 cana vegetale proaspete sau fierte
  • o cana legume frunze fierte
  • 3/4 cana suc de rosii
  • un cartof mijlociu

Fructe

  • un fruct mediu (mar,banana,portocala)
  • 1/2 grapefruit
  • 3/4 cana suc
  • 1/2 cana cirese
  • o felie medie de pepene
  • un ciorchine mijlociu de strugure

Carne, peste, fasole boabe, oua

  • 100 g carne gatita
  • un ou
  • 1/2 cana leguminoase uscate fierte

Lapte, iaurt, branza

  • o cana de lapte sau iaurt
  • 1/2 cana branza de vaca
  • 50 g telemea

Piramida alimentara subliniaza in acelasi timp balanta,varietatea si moderatia cu care este
necesar ca unele alimente sa fie consumate punand accent pe consumul cerealelor,legumelor si
fructelor,considerate a fi o baza pentru o nutritie adecvata.Ele trebuie acompaniate de alimente
bogate in proteine( lapte,branza,carne si produse din carne cu continut scazut in grasimi).
Varful piramidei,avand cel mai mic volum este reprezentat de grasimi si de produse
zaharoase.Acestea trebuie consumate rar si in cantitati mici.